hoe?zo!mediawijs
Internetsporen
Vraag het de politie
Laat je niet hack maken
Soms lijkt het of jongeren alles al weten via internet en dat je daar als ouder nog weinig aan kunt toevoegen. Jongeren kiezen echter niet altijd de meest informatieve bron… Daarom hebben we voor jullie een lijst samengesteld, waar jij en je kind meer informatie kunnen vinden die past bij de leeftijd, het thema en jullie achtergrond.
Mocht je aanbevelingen hebben, die je graag met anderen deelt dan ontvangen wij die graag via info@caredontshare.nl. Zo help je anderen ook weer, want:
‘It takes a community to raise a child!’
hoe?zo!mediawijs
Internetsporen
Vraag het de politie
Laat je niet hack maken
Sense
www.sense.info
Hoe werken relaties?
www.relaties.steffie.nl/nl
Online flirten
www.onlineflirten.steffie.nl/nl
Geen taboes hababam
Helaas lijkt deze site uit de lucht, we houden je op de hoogte.
Zanzu
Heel toegankelijk geschreven site met duidelijke afbeeldingen, navigatie via iconen en een voorleesfunctie in veertien talen.
Lief & Lijf (app voor iPhone)
Help wanted
Voor info, hulp en advies
Hoe herken je een loverboy of lovergirl?
https://slachtofferwijzer.nl/artikelen/hoe-herken-loverboy-of-lovergirl
WTFFF
Platform voor en door jongeren, lezen en delen van ervaringsverhalen over onlineshaming
Jongeren Hulp Online
Platform met meer dan 25 hulplijnen die snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of e-mail.
Grenzeloos • Marlies Slegers
(Vanaf ca. 13 jaar)
Tabitha (16) wordt wakker na een feestje bij de populaire Dox en kan zich niks meer herinneren. Dan blijkt dat iemand haar heeft gefilmd, terwijl Dox en zij zoenen. Wat is er precies gebeurd? Iedereen heeft zijn eigen versie van het verhaal. Dox ontkent alles. Job twijfelt of hij zijn vriend moet steunen, of moet opkomen voor Tabitha. Tabitha vraagt zich af of ze aangifte moet doen. Wie kan ze in vertrouwen nemen? Verhaal in ik-vorm vanuit zes verschillende betrokken personen.
Wie zette mijn naaktfoto’s online? • Jantine Jongbloed
(Vanaf ca. 14 jaar)
Waargebeurd en actueel verhaal (2021) over seksualiteit, sexting, slutshaming, schaamte, schuld en de rol van sekseducatie. Speciaal voor jongeren herschreven, inclusief vragen om tijdens het lezen op te reflecteren. Het is een spannende detective en een positief pleidooi in een: een oproep om op een andere manier te praten over seksualiteit en sexting. Thuis, met elkaar en op school.
Francien, laat je tieten nog eens zien • Francien Regeling
(Vanaf ca. 15 jaar)
Waargebeurd verhaal. Francien (15, ik-persoon) stuurde een screenshot van haar borsten naar haar vriendje. Ze vertelt wat er gebeurde toen hij de foto doorstuurde naar anderen. Hoe sexting een leven kan breken én maken.
Het meisjesmanifest • Carlie van Tongeren
(vanaf 15 jaar)
Drie vriendinnen komen na de vakantie weer op school. Tess, die seks heeft gehad met Lars, wordt het doelwit van slutshaming. Sara tobt met een vroegere aanranding en Kati heeft moeite met haar lichaam en seksualiteit. Maar de vriendinnen steunen elkaar door dik en dun.
Vertrouw me maar • Marlies Slegers
(Vanaf ca. 10 jaar)
Kaat (12) is veel alleen thuis en meldt zich aan bij een profielsite. Ze wil zo veel mogelijk ‘Friendz’ verzamelen. Maar als ze ook de webcam gaat gebruiken, gaat ze wel erg ver.
Een gevaarlijke vriend • Marian Hoefnagel
(Vanaf ca. 13 jaar)
Kamal (14) wordt door de volwassen Sam meegenomen in zijn rode sportauto. Hij mag gratis naar de sportschool van Sam. Maar dan verwacht Sam iets van Kamal terug. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden.
Chatroom • Helen Vreeswijk
(Vanaf ca. 15 jaar)
In Chatroom schuimen twee vriendinnen verscholen achter hun anonimiteit het internet af op zoek naar leuke jongens. Op een profielsite presenteren ze zich zo aantrekkelijk mogelijk, ze veranderen hun naam en passen hun uiterlijk aan. Helaas zijn zij niet de enigen die de werkelijkheid verfraaien. Ze raken verstrikt in een web van intriges.
The challenge • Anita Terpstra
(Vanaf ca. 12 jaar)
Jesse wordt ontvoerd door twee onbekende figuren. Ze dwingen hem om mee te doen aan The Challenge. Als zijn vriend Luuk verliest bij het gamen, moet Jesse walgelijke opdrachten uitvoeren. Dit alles wordt live uitgezonden. Maar waarom doen ze Jesse dit aan?
Instagirl • Annette Mierswa
(vanaf 12 jaar)
Hoever ga jij voor likes? Als de ouders van Isi (ik-persoon) uit elkaar gaan, besluit ze zelf ook alles te veranderen. Ze gaat zich sexy kleden en is vastbesloten een ‘Insta-queen’ te worden. Maar al snel ontdekt Isi dat je voor al die likes veel moet doen, en moet laten.
Fake • Carry Slee
(Vanaf ca. 13 jaar)
Als Olivia’s toneelvriend Emiel op school komt bij Olivia en haar beste vriendin Mila, leidt dat spanningen tot met hun vrienden Max en Levi. Dan verschijnt een filmpje online waardoor Levi verdacht wordt van de mishandeling van Emiel, die in coma is geraakt. Waar komt het filmpje vandaan?
Zout • Doreen Hendrikx
(Vanaf ca. 15 jaar)
Maud (17, ik-persoon) wordt door haar beste vriend Remi uitgedaagd om haar liefde voor eten op Instagram te delen. Wat ze niet had verwacht, is de druk die daarbij komt kijken. Zo blijft ze zich maar focussen op ‘het perfecte plaatje’.
Bijna echt • Lisa van Campenhout
(Vanaf ca. 15 jaar)
Wie ben je als je leven een leugen is? Brenda (18, ik-persoon) is net begonnen aan haar studie in Amsterdam. Als ze bij toeval haar Instagramidolen ontmoet, wil ze indruk maken en doet ze zich voor als de schatrijke, half-Franse Aurélie. Kan ze haar verzonnen identiteit volhouden?
Like me! • Caja Cazemier
(Vanaf ca. 12 jaar)
Zilver wordt in de brugklas erg gepest. Via sociale media worden bewerkte foto’s van haar doorgestuurd en ze wordt vaak buitengesloten. Net als Zilver niet meer weet wat ze ertegen kan doen, komt er een nieuw slachtoffer.
Felix even after! • Kacen Callender
(Vanaf ca. 15 jaar)
Felix (17, ik-persoon) is een transgender jongen die nog worstelt met zijn nieuwe identiteit. Dan verschijnen op sociale media foto’s van Felix van toen hij nog een meisje was. Felix zint op wraak, maar tegelijkertijd helpt dit hem te worden wie hij wil zijn.
Mission One • R. Wade
(Vanaf ca. 13 jaar)
Zeven 14-jarige jongeren met veel game-ervaring worden door Staatsveiligheid ingezet als geheim agent voor Team Internet. Zij moeten een ontvoerde hacker redden uit handen van de kwaadaardige Medusa. Hiervoor worden ze geteleporteerd naar de wereld van het internet. Kunnen ze hun missie volbrengen?
What the h@ck • Maria Genova
(Vanaf ca. 13 jaar)
Wat doe je als jouw telefoon of laptop gehackt wordt en alles wat je hebt opgeslagen verdwijnt? De 13-jarige André is heel verbaasd en boos als hem dit overkomt. Hij besluit de strijd aan te gaan met de cybercriminelen. Hij bedenkt een game en het antihackplatform Hackshield, waarmee hij andere jongeren wil waarschuwen. Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei manieren aan.
Je hebt wél iets te verbergen • Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis
(Vanaf ca. 17 jaar)
Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging. De Belastingdienst zag hoe je er kwam. Apple hield bij hoelang je er bleef. Amazon hoorde wat je er zei. En Google wist al dat je het van plan was. Kortom: een boek dat duidelijk maakt welke gegevens je allemaal weggeeft, aan wie en welke gevolgen dat kan hebben.
Ik weet je wachtwoord • Daniël Verlaan
(Vanaf ca. 17 jaar)
Techjournalist Daniël Verlaan ging undercover in schimmige netwerken en vertelt griezelige en verbluffende verhalen over cybercrime. Hij geeft inzicht in de gevaren waar je je niet van bewust bent en geeft hele praktische tips hoe je je ertegen kunt beschermen. Alles in begrijpelijke taal en die leest als een roman. Ook goed te volgen als je niets of weinig weet van techniek.
De cirkel • Dave Eggers
(Vanaf ca. 17 jaar)
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online-identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Maar hoe vrij voelt dat?
Dokter Corrie geeft antwoord • Niki Padidar
(10 t/m 15 jaar)
Wat gebeurt er als je verliefd bent? Hoe geef je je grenzen aan? Dokter Corrie, bekend van Schooltv, geeft antwoord op allerlei vragen over seksualiteit, puberteit, verliefdheid, versieren, homoseksualiteit, porno en ga zo maar door. Met testjes, veel kleurenfoto’s en grappige illustraties.
Ik & seks • Belle Barbé
(Vanaf ca. 15 jaar)
Hoe werkt mijn lichaam en hoe heb je seks die fijn is voor beiden? Vrijwel alle aspecten van seksualiteit komen aan bod, zoals oriëntatie en gender, je lichaam, relaties, grenzen, veilige seks. Met veel vlotte kleurenillustraties.
Respect • Inti Chavez Perez
(Vanaf ca. 12 jaar)
Ook jongens zijn soms onzeker over hun lichaam. Chavez Perez helpt ze respectvol om te gaan met gevoelens en verlangens, van zichzelf en van anderen. ‘Respect’ is hét seksboek voor jongens die net de puberteit bereikt hebben en voor jonge mannen die graag meer willen leren. En voor hun ouders, die het belangrijk vinden om seks bespreekbaar te maken, maar niet altijd weten hoe.
Het Puberboek• Sanderijn van der Doef & Marian Latour
(Vanaf ca. 10 jaar)
Een handige gids vol informatie en inspiratie om van de puberteit een mooie periode te maken.
Save seks • G.Velema
(Vanaf ca. 13 jaar)
Een boekje open over seks voor jongeren vanaf een jaar of 13, maar geschreven voor iedereen die wil nadenken over zijn of haar seksualiteit. Dit boek geeft een eerlijke indruk van de manier waarop christelijke jongeren – maar ook anderen – vorm kunnen geven aan hun seks en seksualiteit. Het is geen voorlichtingsboek.
Islam, liefde En seksualiteit • Abdulwahid van Bommel
(Vanaf ca. 16 jaar)
Het merendeel van de jonge moslims in het Westen is op zoek naar de betekenis van hun islamitische achtergrond. Ze worstelen daarbij met het feit dat ze weinig oriëntatiepunten hebben in een wereld die op tal van gebieden veel vrijheid kent. Onderling praten ze nauwelijks over hun seksualiteit, of over hun seksleven. In Islam, liefde en seksualiteit nodigt de auteur hen uit tot een dialoog, zonder voorschriften en richtlijnen, maar in het perspectief van een islamitische ethiek die verbonden is met het mysterie van mens en schepping.
Sameena • Sameena van der Mijden
(Vanaf ca. 13 jaar)
In dit verhaal vertelt Sameena hoe zij, na een problematische jeugd, in de wereld van de gedwongen prostitutie verzeild is geraakt en hoe zij zich daaraan heeft ontworsteld.
Ze heeft zich maatschappelijk ontwikkeld, diploma’s gehaald, ze werkt en behaalt sportieve prestaties van wereldformaat. Ze was Nederlands kampioen 100 km hardlopen voor vrouwen.
Amstergwen
Journalist en schrijver Gwen van der Zwan begeeft zich in de wereld van Twitch, een snelgroeiend onlinestreamingplatform. Een jaar lang onderzoekt zij hoe het is om als vrouw je leven op internet te delen.
Door zelf te gaan livestreamen wil zij erachter komen hoe die wereld in elkaar zit. Dat het proces gefilmd wordt, wordt geheimgehouden. Een jaar lang begeeft Gwen zich undercover op het platform en onderzoekt hoe het is om je leven live op internet te delen, wat de rol is van vrouwen op dit platform en wat de snelste weg naar succes is. Hierbij treft ze een cocktail aan van haat, geld, dreigementen, liefdesverklaringen, pesterijen en vrouwenobjectivering.
Kijk hier: Amstergwen
I am Andrew tate
Portret van de populaire, controversiële influencer Andrew Tate aan de hand van niet eerder vertoonde beelden, interviews met fans, critici en vermeende slachtoffers van seksueel en fysiek geweld.
De controversiële influencer Andrew Tate is immens populair. De Brit, een oud-kickbokser, wordt op sociale media vooral gevolgd door (jonge) mannen. Zijn invloed beangstigt leraren en zorgt voor discussies tussen ouders en hun zonen. Maar wie is Tate eigenlijk en waar komt hij vandaan?In deze documentaire wordt zijn levensverhaal verteld aan de hand van niet eerder vertoonde beelden, interviews met fans, voormalige medewerkers, critici en vermeende slachtoffers van seksueel en fysiek geweld.
Kijk hier: I am Andrew Tate
The Social Dilemma
In deze documentaire worden de kwalijke gevolgen van grote techbedrijven als Facebook en Google aan de kaak gesteld. Het gebruik van sociale media zou op individueel niveau leiden tot vervreemding, eenzaamheid, depressiviteit en zelfdoding. (x-) werknemers van diverse techbedrijven een boekje open over de niet-voorziene effecten van sociale media.
Kijk hier de trailer: The Social Dilemma