Moeder Sharon (41): “Ik had dus nooit bedacht dat pubers ook online verliefd kunnen worden. Maar ja, dat gebeurt blijkbaar wel. Dus toen mijn zoon (16) via het gamen iemand ontmoet had, vroeg ik hem of hij zeker wist dat Nadia wel echt een 14-jarig meisje was. Hij facetimede ook met haar en toen ik voor de zoveelste keer de was op zijn kamer bracht (dat deed ik expres vaak in die tijd), stelde hij me aan haar voor en chatte ik even met haar. Daarna zei ik, dat ik dacht dat haar moeder ook wel zou willen weten wie hij was. Vervolgens heb ik een keer met haar moeder gefacetimed. En in de zomervakantie zijn we bij hen op bezoek gegaan. Nadia woonde in Zweden…
Mijn tips:
1. Als je antwoorden van je kinderen wilt, moet je ook iets vragen.
2. Wees nieuwsgierig en belangstellend, zo bouw je aan een vertrouwensband met je kind.
Moeder Sharon (41)“Mijn zoon werd verliefd. Online.”
Vader Lex (36): “Mijn dochter (16) kwam thuis met een verhaal dat er een naaktfoto van haar vriendin rondging in de klas. De ex van het meisje had de foto uit wraak gedeeld met anderen. En al die klasgenoten stuurden die foto dus door. Achteraf schaam ik me echt voor mijn eerste reactie. Ik zei dat het haar eigen schuld was en dat ze die foto nooit had moeten sturen. Maar gelukkig had mijn dochter een betere reactie. Ze steunde haar vriendin onmiddellijk en zei dat de ex hier degene was die over de schreef ging en aangesproken moest worden. Net als de sukkels die haar foto rondstuurden. En daar heeft ze natuurlijk wel een punt. Want waarom ga je iemands lijf doorsturen? Iets wat iemand in vertrouwen heeft gedeeld? Die vriendin houdt zich met opgeheven hoofd staande. Ze zei dat ze deze vreselijke periode aankon, omdat ze lieve mensen om zich heen heeft die haar steunen, waaronder mijn dochter. Je snapt dat ik megatrots ben op mijn dochter en ook natuurlijk ook op de kracht van haar vriendin.”
Mijn tips:
1. Spreek verspreiders van intieme foto’s aan
2. Draag zorg voor slachtoffers in plaats van hen te veroordelen
Vader Lex (36)“Mijn dochter steunde haar vriendin.”
Geschorste scholiere Elma (13): “Ik weet eigenlijk niet precies wat ik dacht, toen ik die foto van haar bewerkte. Julia heeft altijd alle aandacht, ze heeft lieve ouders met ook nog eens veel geld, ze is mooi en aardig. En sinds we in de brugklas zitten, blijkt dat ze ook nog eens bereslim is. En ze zet echt alles op Insta. Ik was er gewoon even klaar mee. Dus toen heb ik een foto, waar zij een beetje zwoel kijkt en blote schouders heeft, op een blootplaatje geplakt. En dat beeld kon ik weer verwerken in een filmpje. Ja, met geluid ook. Het was net echt. Ik heb het filmpje anoniem in een juice-account geplaatst: de hele school en ook andere scholen hebben het gezien. Julia is nu van school af. En ik ben geschorst. Het gaat niet zo goed met haar, geloof ik. Maar ja, met mij ook niet.”
Mijn tips:
1. Als je iemand kapot maakt, maak je eigenlijk jezelf stuk.
2. Richt je op jezelf en laat je niet gek maken door wat je op Instagram ziet.
Geschorste scholiere Elma (13)“Als je iemand kapot maakt, maak je eigenlijk jezelf stuk.”
Vader Omar (35): “Onze Yassin (14) werd steeds bleker. Hij at niet meer. Het leek of hij opgegeten werd. Maar hij wilde niet zeggen wat er aan de hand was. Nu weet ik dat we de verkeerde vragen stelden. Ik had gewoon nooit gedacht dat hij zoiets zou doen. Wij zijn altijd gekleed in huis. Maar hij had dus een naaktfoto van zichzelf verstuurd. Een zogenaamd mooi meisje chanteerde hem met die foto. Hij moest geld betalen anders zou de foto verspreid worden. Ik dacht er helemaal niet aan om te checken wat er online speelde. Gelukkig belde de school, zij waren er wel achter gekomen. Zij zeiden meteen dat Yassin slachtoffer was en hulp nodig had en dat we hem dus niet moesten straffen. We hebben hem ontzettend stevig geknuffeld en gezegd dat we hem steunen. Toen brak hij en konden we eindelijk praten. Het gaat nu beter met hem. Ook op school. Hij eet ook weer. En gisteren hoorde ik hem lachen met zijn broertje.”
Mijn tips:
1. Toon interesse naar je kind over wat er online gebeurt, dan kun je ook makkelijker vragen of online ook alles oké is.
2. Straf je kind niet als het slachtoffer is, maar bied juist troost.
Vader Omar (35)“Straf niet, bied troost.”
Vader Tom (38): “Vorig jaar hoorde ik mijn zoon (13) en zijn vrienden lachen en geinen over iets wat ze op hun telefoon zagen. Dus ik vroeg wat het was dat hen zo vrolijk maakte. Toen zei een van zijn vrienden dat Stacey (13) van hier verderop uit de straat ‘viral’ ging. Ik vroeg wat dat betekende en toen liet hij de foto van haar aan mij zien. Blijkbaar stond die op ‘Telegram’. Het was een naaktfoto die ik helemaal niet had willen zien. Wat moet ik als volwassen man met een naaktfoto van een kind uit de straat op mijn netvlies?! Het voelde smerig en ik ben ontzettend uit mijn slof geschoten tegen hun alle drie. Hoe ze het in hoofd haalden om hier om te lachen en dit door te sturen. En wat ze in vredesnaam dachten wat dit voor haar betekende. Mijn zoon heeft huisarrest gekregen. Ik heb de ouders van zijn vrienden ingelicht. En mijn vrouw is ’s avonds naar de ouders van Stacey gegaan, om te vertellen wat er aan de hand was. Mijn zoon heeft inmiddels zijn excuses aan Stacey aangeboden. Zijn vrienden ook. Met Stacey gaat goed. Zij en haar ouders hebben ons laatst bedankt voor toen. Ik vond het niet meer dan normaal. Opvoeden doe je toch samen?”
Mijn tips:
1. Wees niet naïef, jouw kind kan een dader zijn. Ook daarin moet je opvoeden.
2. Neem je verantwoordelijkheid als ouder, ook naar andere kinderen.
Vader Tom (38)“Mijn zoon bleek dader.”
Moeder (43): “Mijn zoon (15) noemt zichzelf queer. Hij weet nog niet zeker of hij als hem of hen wil worden aangesproken, maar wel dat hij/hen op jongens valt. Dikke prima vinden wij als ouders. Wij zijn opgegroeid met het idee dat je mag zijn wie je bent. Ik dacht, heel naïef, dat wij ons als mens ontwikkelden naar meer begrip en acceptatie. Ik was dan ook totaal niet voorbereid op de intense haat en zelfs doodsverwensingen die mijn gevoelige zoon over zich heen kreeg. Mijn zoon wilde niet meer naar school en kreeg zware depressieve gedachten. Uiteindelijk hebben de school, de wijkagent en een hulpverlenende instantie dit gezamenlijk opgepakt. De school heeft een ouderavond en een voorlichting georganiseerd en mijn zoon en wij hebben hulp gekregen. Het gaat nu iets beter, maar mijn vertrouwen in de mensheid heeft echt een behoorlijke knauw gekregen. Ik hoop dat ouders hun kinderen online beter in de gaten houden en aanspreken op hun schadelijke gedrag.”
Mijn tips:
1. Check af en toe bij je kind of de sfeer online prettig is. Zit je kind in een fijne bubbel of levert het juist stress en onveiligheid op?
2. Vraag hulp en steun aan je omgeving.
Moeder (43)“Als je kind online uitgescholden wordt, huilt je moederhart.”
Slachtoffer Sheila (15): “Bart (18) was onze handbaltrainer. Bart is heel aardig en superknap. Ik was 14 jaar toen hij steeds naar mij keek. Ik had dat zelf niet door, maar mijn vriendin zei dat. Vanaf toen voelde ik me steeds specialer worden. Ik had hem toegevoegd op Snap en toen begon hij me te dm’en. We hadden ook onze Snap Map met elkaar gedeeld, dan konden we altijd zien waar de ander zich bevond. Ook hadden we een streak samen, waardoor we iedere dag contact met elkaar moesten hebben, om die niet verloren te laten gaan. Ik keek altijd uit naar dat moment. Hij ging steeds liever doen en stuurde ook foto’s van zichzelf. Hij vond me heel mooi en lief. Ik mocht dat tegen niemand vertellen. Toen ging hij ook foto’s van mij vragen. Intieme foto’s. Ik heb die gestuurd. Later bleek dat hij dit bij meer meisjes deed. Toch denk ik nog steeds dat hij voor mij echt iets speciaals voelde. Ik ben nu 15. Mijn ouders hebben aangifte tegen Bart gedaan. Dat vind ik wel lastig. Ik was echt boos op ze en wilde niets meer met ze te maken hebben. Maar het gaat nu gelukkig wel steeds beter tussen papa, mama en mij. We krijgen hulp om het beter te laten gaan.
Mijn tips:
1. Als je je relatie geheim moet houden, dan klopt er iets niet.
2. Professionele hulp helpt echt als je er samen niet meer uitkomt.
Slachtoffer Sheila (15)“Hij was er altijd voor mij…”
Moeder Esther (37): “Hij zit vast nu. Het is nog steeds niet te bevatten dat mijn dochter hierin verzeild is geraakt. Ze leerde hem via Instagram kennen. Hij vroeg haar om af te spreken en daar heeft ze mee ingestemd. Ze zei gewoon ja, omdat ze niet wist wat ze anders moest zeggen. Die jongen heeft meteen misbruik van haar gemaakt en heeft dat ook gefilmd. Toen moest ze van hem dat soort dingen ook met anderen gaan doen, want anders zou hij ons dat filmpje sturen. Mijn dochter was zo bang; zowel voor hem als voor onze reactie, dat ze alles deed wat hij zei. Wat een hel.”
Mijn tips:
1. Praat al vroeg met je kinderen en zorg dat ze weten hoe ze nee kunnen zeggen!
2. Zorg dat je kinderen altijd naar je toe durven te komen, wat het ook is, zodat niemand jou als chantagemiddel kan gebruiken.
Moeder Esther (37)“Ik wou dat ik mijn kind beter nee had leren zeggen.”