Tijd tot lancering:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
Wees een stap voor
Risico | SEXTING

Sexting is het uitwisselen van intieme foto’s, video’s en berichtjes tussen (twee) mensen. Let op: sexting tussen een volwassene en een minderjarige is altijd strafbaar. Sexting is oké als het bij je leeftijd past, als de één niet veel ouder is als de ander én als je aan elkaar toestemming vraagt en geeft. Check hiernaast hoe je afspraken kunt maken.

Verliefd en toe aan sexting? Maak samen afspraken
Voordat je aan sexting begint, bespreek wat jij en de ander ervan vinden. Kunnen jullie er open en eerlijk over praten? Voelt dat goed? Dan is er wederzijds respect en kunnen afspraken worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld geen screenshots van foto's of berichten maken.
Luister naar je gevoel
Als je twijfelt, is dat niet zonder reden. Vraag jezelf af: Wil ik dit echt? Doe ik het voor mezelf of voor de ander? Kan ik de ander volledig vertrouwen? Stop je gevoel niet weg, het helpt je om duidelijkheid te krijgen.
Nee zeggen is oké
Het is oké om nee te zeggen als iemand je om intieme foto's vraagt. Alleen jij bepaalt wat je doet. Niemand mag je dwingen je grenzen los te laten. Iemand die het goed met je voorheeft, respecteert jouw keuze.
Respecteer andermans grenzen
Respecteer de privacy en grenzen van anderen. Dring niet aan op het delen van intieme foto's of berichten. Een "nee" is geen persoonlijke afwijzing, maar een grens van de ander. Het betekent dat diegene het niet wil. Respecteer dat altijd.
Sexting is niet zonder risico’s
Intieme beelden en berichten kunnen openbaar worden als de ontvanger ze deelt. Dit kan leiden tot exposen, intimidatie of sextortion. Wees je als ontvanger bewust van je verantwoordelijkheid. Iemand neemt jou in vertrouwen, beschaam dat niet.
Vertrouw niet iedereen online
Niet iedereen die je online ontmoet, is te vertrouwen. Mensen kunnen zich anders voordoen en misbruik maken van je vertrouwen. Wees daarom altijd voorzichtig met wat je deelt en met wie je online praat.
Problemen? Blijf er niet alleen mee rondlopen
Als je je onder druk gezet voelt om aan sexting te doen en het moeilijk vindt om nee te zeggen, praat er dan met iemand over, zoals een goede vriend(in), een ouder of een volwassene die jij vertrouwt.
Het is niet jouw schuld!
Als sexting je in een nare situatie heeft gebracht, onthoud dat het niet jouw schuld is. Iemand heeft je vertrouwen misbruikt. Hoe heftig het ook voelt, praat met een betrouwbare volwassene, zoals je ouders, een jongerenwerker of je mentor, zij kunnen je helpen.
Online seksueel grensoverschrijdend gedrag is strafbaar!
Ongevraagd een naaktfoto sturen? Strafbaar! Iemand onder druk zetten om een naaktfoto te sturen? Ook strafbaar! Respecteer altijd elkaars grenzen. Sexting tussen een volwassene en een minderjarige is altijd strafbaar. Sexting is oké als: 1) Het bij je leeftijd past. 2) Het gelijkwaardig is en de één niet veel ouder is als de ander. 3) Als je aan elkaar toestemming vraagt en geeft.
Previous slide
Next slide
Risico | Exposen

Exposen is Iemand met opzet vernederen door beelden, persoonsgegevens en roddels online te zetten zodat iedereen dat kan zien.

Het is niet jouw schuld!
Als jouw naaktfoto ooit door iemand verspreid wordt, bedenk dan: dit is niet jouw schuld. Iemand heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat jij in die persoon had.
Blijf er niet alleen mee rondlopen
Hoe moeilijk het ook is, praat met iemand over wat je is overkomen, zoals een goede vriend. Samen kun je hulp zoeken. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Er zijn ook organisaties die je kunnen helpen en waarmee je anoniem kunt chatten. Die vind je op www.jongerenhulponline.nl.
Exposen is strafbaar!
Het is strafbaar om iemand te exposen. Slachtoffers kunnen aangifte doen en daders kunnen vervolgd worden en straf krijgen.
Kijken en liken = meedoen
Iemand exposen is grensoverschrijdend, maar ook het liken van foto’s en het veroordelen van die content gaat te ver. Door mee te doen ben je net zo verantwoordelijk. Bedenk altijd de impact van je acties.
Steun slachtoffers
Hoe zou je willen dat anderen met jou omgaan of over jou praten als je slachtoffer bent van exposen? Doe dat ook naar anderen die slachtoffer zijn. Laat ze weten dat je het naar voor ze vindt. Vraag hoe het met ze gaat. Verdedig ze als anderen onterechte harde oordelen hebben.
Previous slide
Next slide
Risico | Sextortion

Sextortion is iemand afpersen door te dreigen met het online zetten van naaktbeelden van die persoon.

 

Ga nooit in op eisen van een ander!
Betaal niet en ga ook niet in op andere eisen, hoe eng het vooruitzicht ook is. Het stopt niet bij één keer, de afperser krijgt alleen juist meer macht. Wat je tegen de afperser kan zeggen: "Nee, wat je doet is strafbaar, ik onderneem actie." "Ik bewaar alles en ga naar de politie."
Stop communicatie en bewaar bewijs
Reageer niet meer op berichten van de afperser. Maak screenshots van alle berichten en contactgegevens en verbreek het contact.
Vraag iemand om hulp
Vertel iemand wat jou is overkomen. Hoe bang je ook bent en hoe moeilijk je dat ook vindt. Je moet hier niet alleen voor staan. Zorg dat je iemand hebt die kan steunen. Er zijn ook organisaties die je kunnen helpen en waarmee je anoniem kunt chatten.
Sextortion is strafbaar!
Het is strafbaar om iemand te dwingen geld te betalen of naaktfoto’s te sturen. Je kunt aangifte doen en daders kunnen vervolgd worden en straf krijgen.
Previous slide
Next slide
Risico | Deep nudes

Deep nudes zijn seksueel getinte foto’s, plaatjes of filmpjes die gemaakt of gemanipuleerd zijn met kunstmatige intelligentie.

Je hoeft je nergens voor te schamen
Iedereen kan slachtoffer worden van deep nudes. Schaam je niet als het jou overkomt, je hoeft je niet te schamen bij echte en niet bij fake beelden. Vertel het een betrouwbare volwassene en zoek samen naar een oplossing. Je kunt ook anoniem chatten met organisaties die je kunnen helpen, die vind je op www.jongerenhulponline.nl.
Laat je niet onder druk zetten
Zegt iemand naaktfoto’s van jou te hebben en dreigt deze te delen als je niet doet wat hij vraagt? Ga er niet op in. Wat je kunt zeggen is: “Nee, dat doe ik niet. Wat je doet is strafbaar en ik neem actie.” Verbreek contact en zoek hulp, hoe vervelend het ook voelt.
Respecteer andermans privacy
Foto's bewerken met filters of AI kan grappig lijken, maar niet zonder toestemming en als het iemand schaadt. Wil die persoon het niet, respecteer dat en doe het niet.
Deep nudes zijn strafbaar
Het is strafbaar om foto’s van iemand te bewerken of met een AI-app deepnudes van iemand te maken. Slachtoffers kunnen aangifte doen en daders kunnen vervolgd worden en straf krijgen.
Kijken en liken = meedoen
Zelf iemand shamen en blamen met nepfoto’s of video's is onacceptabel, maar liken, doorsturen en veroordelen ook. Je bent dan mede medeverantwoordelijk voor de schade die een slachtoffer ondervindt.
Vertel dat het niet echt is
Reageer op een deepnude slachtoffer, zoals jij zelf als slachtoffer van een bewerkte foto benaderd zou willen worden: Vraag hoe het gaat, toon medeleven, verdedig hen bij harde oordelen, en wijs anderen erop dat de beelden nep zijn.
Previous slide
Next slide
Risico | Intimidatie

Intimidatie is ongewenst gedrag dat iemand ongemakkelijk, onveilig of bang maakt. Het kan zowel fysiek als verbaal plaatsvinden en gebeurt ook op internet. Het is grensoverschrijdend.

Het is echt niet oké!
Ook al lijkt online-intimidatie normaal, omdat het vaak voorkomt. Dat is het niet. Het is grensoverschrijdend en vaak strafbaar. Slachtoffers voelen zich bang, verdrietig en in paniek. Overkomt dit jou, vertel het iemand die je vertrouwt en zoek samen naar een oplossing. Er zijn ook hulporganisaties waar je mee kan chatten, die vind je op www.jongerenhulponline.nl
Het is nooit eigen schuld, dikke bult
Iedereen kan slachtoffer worden van online-intimidatie. Je kunt op juice-accounts belanden of haatreacties krijgen. Als jouw (bewerkte) foto’s gebruikt worden, onthoud dan: de schuld ligt niet bij jou, maar bij degenen die dit doen.
Laat je niet onder druk zetten
Laat je niet onder druk zetten als iemand iets te doen wat je niet wilt. Je kunt zeggen: “Nee, dat doe ik niet. Wat je doet is strafbaar en ik neem actie.” Verbreek daarna het contact en zoek hulp, hoe bang je ook bent.
Pas op, soms ga je zelf onbewust ook te ver
Soms spreek je uit emotie en oordeel je zonder het hele verhaal te kennen, of laat je je meeslepen door anderen. Vraag jezelf af: is het eigenlijk wel oké als dit iemand schaadt? Woorden hebben altijd impact. Gebruik ze om te steunen.
Kijken en liken = meedoen
Iemand shamen/blamen is grensoverschrijdend. Je bent als meeloper net zo schuldig. Denk dus goed na voordat je meedoet met het verspreiden van schadelijke content.
Zorg voor een ander
Hoe zou je willen dat anderen met jou omgaan of over jou praten? Doe dat ook naar anderen. Is iemand slachtoffer? Laat ze weten dat je het naar voor ze vindt. Vraag hoe het met ze gaat. Verdedig ze als anderen onterechte harde oordelen hebben en het nog erger maken.
Previous slide
Next slide
Risico | Uitbuiting

Iemand dwingen om seksuele diensten te verrichten zodat je daar zelf financieel beter van wordt. Het is een vorm van mensenhandel.

Niemand mag voor jou bepalen wat te doen
Jij bepaalt: jouw lichaam is van jou. Dat geldt ook online. Afbeeldingen van jouw lichaam zijn van jou. Mensen die jouw grenzen niet respecteren en misbruik maken van je liefde en vertrouwen, verdienen jou niet. Respecteer jezelf, en laat niemand de baas over je spelen.
Ga NOOIT in op eisen van een ander!
Laat je niet onder druk zetten om iets te doen dat je niet wilt, hoe bang je ook bent. Als je een keer toegeeft, krijgt meer macht en zal niet stoppen. Zeg/denk bijvoorbeeld “Nee, dit is strafbaar, ik neem actie.” Verbreek de verbinding en zoek direct hulp.
Wees niet bang om hulp te vragen
Vertel iemand wat je is overkomen, hoe moeilijk dat ook is. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Weet ook dat er organisaties zijn die je anoniem kunnen helpen en waarmee je kunt chatten voor steun, die vind je op www.jongerenhulponline.nl
Previous slide
Next slide
Risico | Grooming

Digitaal kinderlokken: een volwassene benadert bewust online een minderjarige met het doel deze online of offline seksueel te misbruiken.

Je weet nooit wie iemand in het echt is
Hoe aardig iemand online ook lijkt, deel niets persoonlijks totdat je zeker bent van diegene. Denk hierbij aan je woonadres, school, sport, wachtwoorden, privéfoto’s en geheimen die je alleen met je beste vriend(in) zou delen. Wees voorzichtig met jezelf.
Houd persoonlijke informatie voor jezelf
Hoe aardig iemand online ook lijkt, deel niets persoonlijks totdat je diegene in het echt hebt ontmoet en vertrouwt. Denk aan je woonadres, school, sport, wachtwoorden, privéfoto’s en geheimen die je alleen met je beste vriend(in) zou delen. Wees altijd voorzichtig online.
Zet sociale media-accounts op privé
Stel je privacy-instellingen zo in dat je jezelf beschermt tegen pottenkijkers en misbruik. Zet je accounts op privé, zodat jij bepaalt wie je posts ziet en zorg dat onbekenden je niet zomaar kunnen benaderen. Zo voorkom je ongewenste toenaderingen.
Accepteer niet zomaar iedereen
Doe online niets wat je op straat, op school of thuis ook niet zou doen. Als een onbekende jou op straat steeds zou volgen zou je dat creepy vinden. Let online dus ook op veel aandacht. Als je online iemand ontmoet die je heel aardig vindt, stel diegene dan ook eens voor aan een betrouwbare volwassene en check samen of je online contact oké is.
Mensen die echt om je geven dwingen niet
Vraag jezelf af: 'Zou een echte vriend dit doen of van mij vragen?' Als het antwoord nee is, klopt er iets niet. Dit helpt als iemand ineens minder aardig doet, je iets laat doen wat je niet wilt, of zegt dat jullie contact geheim moet blijven.
Previous slide
Next slide
Ga naar de inhoud